Vertel het maar

Vaak is het hele proces rond zelfmoord en alles wat het met zich mee brengt een heel eenzame weg. Is er iemand die je begrijpt? En wat zal er gebeuren als je deze donkere gedachten deelt met iemand anders? Vinden ze je dan gek? Lig je er dan uit?

Deze angst werkt als een soort gevangenis. Het wordt donkerder en beklemmender. Daarom moet je hier niet alleen doorheen gaan. Je bent op deze website. Wij willen naast je komen staan. Er zijn mensen die hebben verhalen over soortgelijke situaties. Er zijn vrijwilligers waar je online contact mee kan krijgen. We willen je de weg wijzen naar hulpverleners als dat nodig is.

Hou het niet voor jezelf

Het belangrijkste is: hou het niet voor jezelf. Dat is de eerste en belangrijkste stap die je kan zetten. Je mag met ons praten (stuur direct een bericht), praat met vrienden, met mensen die je vertrouwt.

Tips

Hieronder hebben we nog tips voor je. Allerlei tips die je verder kunnen helpen om weer licht in het donker te zien, hoop in het leven te ontdekken. Ik wens je dat namelijk echt van harte toe.

Lees verder in “Er is hoop“.

1. Begrijp wat er aan de hand is

1. Begrijp wat er aan de hand is

Het is heel goed mogelijk dat een depressie een medische oorzaak heeft. Een huisarts of een psychiater kan hier onderzoek naar doen. Als je al gesprekken hebt, wees eerlijk in je worsteling. Want dan kunnen zij je helpen
2. Depressie begrijpen

2. Depressie begrijpen

Emoties kan je niet vertrouwen. Een depressie doet iets met je gedachten. Als je nadenkt over zelfmoord pak je een leugen over het leven vast en een leugen over de toekomst. Daag je emoties uit. Jij bent waardevol.
3. Stel jezelf de volgende vragen

3. Stel jezelf de volgende vragen

Welke gevoelens zitten achter mijn depressie? Heb ik problemen met betrekking tot zelfvertrouwen, schuldgevoelens? Worstel ik met problemen in relaties? Ben ik ergens bang voor? Worstel ik op een of andere manier met verlies?
4. Geef God een kans

4. Geef God een kans

Weet je dat je waardevol bent? Soms laat niemand het je weten. Wij geloven dat God de Schepper is. Hij wil je hoop geven, een nieuw leven. Geef Hem een kans zodat je ontdekt hoe waardevol Hij je vindt. Zoveel mensen kregen een heel nieuw leven toen ze dat deden!
5. Tijd met anderen

5. Tijd met anderen

Mensen met een depressie weten gewoon soms niet meer hoe het ooit goed moet komen. Praten met anderen, hulp zoeken bij de huisarts zijn stappen die jij kan zetten. Zoek mensen om je heen op, vrienden, God, familie, mensen uit je kerk.
6. Gezond ritme

6. Gezond ritme

Misschien heb je de neiging om lang in je bed te blijven liggen. Neem jezelf voor om op een gezonde tijd op te staan en gezond te ontbijten.