Schaamte voor de gedachten

Start | Ervaringsverhalen | Schaamte voor de gedachten

Hij was druk, werkte hard, hoog sensitief. De nachtrust werd slechter en hij moest bij de dokter langs. De diagnose: manisch depressief. Hij schaamde zich voor zijn gevoel, omdat hij gedachten had aan zelfmoord. De maalstroom aan gedachten, hij schaamde zich. Maar als iemand ooit had gezegd dat hij niet de enige was, dan was het leven zeker anders gelopen. Het is goed om erover te praten.

Praat over je gedachten

Als je zelf worstelt met je eigen gedachten, of het nu alleen is dat je je rot voelt of dat je de gedachten aan zelfmoord maar niet van je af kunt zetten, het is belangrijk dat je je gedachten niet voor jezelf houdt, maar ze gaat delen.

Je kan denken dat je iedereen tot last en dat je helemaal alleen bent. Als je dat denkt, kan die gedachte zichzelf steeds verder versterken. Je kan je gaan afvragen hoe het zou zijn om dood te zijn. Of wie er bijvoorbeeld bij je afscheidsdienst zou komen? Het is belangrijk om over deze gedachten te gaan praten.

Hoe mensen op je verhaal reageren, dat is niet te voorspellen. Niet iedereen kan er goed mee omgaan. Voor sommigen kan het heel lastig zijn om te horen dat je soms liever niet meer zou willen leven. Maar meestal zijn er genoeg mensen waar je je verhaal aan kwijt zou kunnen. Dus wacht niet om het gesprek aan te gaan.

  1. Familie of vrienden. Een goede vriend waar je vertrouwen in hebt, kan een goede eerste stap zijn. Dat je niet meer rondloopt met een geheim, kan al enorm helpen!
  2. Een vertrouwenspersoon. Dit kan een professional zijn via bijvoorbeeld 113.nl (je kan 24 uur per dag bellen of chatten met hen) of een dominee, jeugdleider of een mentor. Je mag ons altijd een bericht sturen.
  3. Praat met je huisarts. Soms komen de zwaarmoedige gedachten door een depressie. Depressie is een ziekte, die veroorzaakt wordt door een chemische balansverstoring en gewoonlijk behandeld wordt met medicijnen en/of therapie. Ook kan de huisarts je helpen om de juiste hulpverlener te vinden.

Ik sprong van de Golden Gate Bridge

Sinds 1937 zijn meer dan 2000 mensen overleden na een sprong van de Golden Gate Bridge. Een heel klein aantal van de mensen die sprongen, hebben het overleefd. Kevin is er een van. Hier is zijn verhaal.

Jan Mokkenstorm - Je bent niet alleen

Hoeveel mensen hebben dit?

Je beseft misschien niet altijd dat je niet de enige bent die worstelt met gedachten over de dood, over uit het leven stappen. Jan Mokkenstorm (overleden in juli 2019), oprichter van 113.nl, gaat in op de vraag hoeveel mensen er niet worstelen met de gedachten over zelfmoord.