Een signaleringsplan: jouw hulpmiddel in moeilijke tijden
Wanneer je worstelt met zelfmoordgedachten, kunnen de donkere momenten overweldigend aanvoelen. Het is moeilijk om helder te denken of om hulp te zoeken. Een signaleringsplan kan in zulke tijden een waardevolle gids zijn. Het helpt je om grip te houden op je emoties en biedt een concreet stappenplan om je veilig door moeilijke momenten heen te helpen.
Dit plan maak je op een moment dat je je wat sterker voelt. Het kan je eraan herinneren dat er hoop is, dat je niet alleen bent, en dat je het waard bent om te leven. Hieronder staan de stappen om een signaleringsplan op te stellen:
1. Herken je signalen
Sta stil bij de waarschuwingssignalen die aangeven dat het slechter met je gaat. Dit kunnen gedachten, gevoelens of lichamelijke reacties zijn. Bijvoorbeeld: toenemende angst, slaapgebrek of terugkerende gedachten aan de dood. Door je bewust te zijn van deze signalen, kun je eerder actie ondernemen.
2. Schrijf je redenen om te blijven leven op
Maak een lijst van dingen waar je blij van wordt of betekenisvol zijn, hoe klein ook. Denk aan je familie, een goede vriend, je huisdier, of een doel dat je ooit wilt bereiken. Dit lijstje kan je kracht geven in moeilijke momenten.
3. Stel een noodlijst op van contactpersonen
Wie kun je bellen of appen als het zwaar is? Noteer mensen die je vertrouwt, zoals vrienden, familieleden, of een hulpverlener. Bespreek dit van tevoren zodat jij je niet bezwaard voelt om ze te bellen als het nodig is. Zet deze lijst op een plek waar je hem makkelijk kunt vinden.
4. Creëer een veilige omgeving
Zorg dat je omgeving veilig is. Kun je dingen weghalen die een risico vormen? Denk aan medicijnen of scherpe voorwerpen. Vraag eventueel iemand die je vertrouwt om je hierbij te helpen. Als je alleen bent, kan het ook goed zijn naar een publieke plaats te gaan zoals een supermarkt zodat je onder de mensen bent.
5. Plan afleiding en activiteiten
Maak een lijst van dingen die je kunt doen om uit je hoofd te komen. Dit kan een wandeling zijn, het kijken van een favoriete serie, muziek luisteren, tekenen, of een spelletje spelen. Afleiding kan helpen om een crisismoment te doorbreken.
6. Schrijf ondersteunende gedachten op
Noteer bemoedigende zinnen die je aanmoedigen in moeilijke tijden, zoals:
"Deze gevoelens gaan voorbij, net zoals stormen uiteindelijk voorbijgaan."
"Ik ben het waard om hulp te krijgen."
"Ik hoef deze strijd niet alleen te voeren."
7. Weet waar je professionele hulp kunt vinden
Zorg dat je een hulplijn of professionele contactpersoon bij de hand hebt. Schrijf het nummer van 113 of een lokale hulpverlener op je plan.
Een signaleringsplan kan je helpen herinneren dat je niet alleen staat in deze strijd. Neem het serieus, wees liefdevol naar jezelf en weet dat hulp en hoop altijd binnen handbereik zijn. Jij bent waardevol en je leven is de moeite waard om te leven.
Start het gesprek
Zorg dat je in contact blijft. Je zult altijd mensen vinden die je willen helpen. Heb je vragen of behoefte aan een luisterend oor? Onze vrijwilligers staan voor je klaar. Vul het formulier in en zij zullen contact met je opnemen.