‘Zoveel vragen’ van SRVNT is tot stand gekomen door de eigen worsteling van Thomas. “Ik kan soms best wel worstelen met het gevoel van ‘eenzaamheid’ of het ‘niet goed genoeg’ zijn voor de maatstaven van de wereld. Dit kan veel energie kosten en ik wilde hier graag een lied over schrijven. Om mijn gevoelens te uiten, maar ook in de hoop dat veel mensen hier kracht uit kunnen halen en het anderen mag inspireren om die ene stap te zetten, die ene angst te overwinnen, of dat ene probleem achter zich te laten.”
Foute bronnen
Het nummer gaat over het moment dat je vastloopt in je leven en dat er weinig vooruitzichten meer zijn. Tenminste, weinig positiefs. De vraag is: wat doe je met die momenten? Grijp je terug op de foute bronnen, ga je kapot aan zelfmedelijden, of sta je sterk en ga je door? Zoek je hulp bij vrienden, bij God, of juist niet? Het nummer is als het ware een uitnodiging om jouw kracht te zoeken in het positieve en niet in bronnen die jou achteraf alleen maar zullen beschadigen.
Focus op het positieve
Thomas: “Ik ervaar in mijn eigen leven dat het soms moeilijk kan zijn om niet weg te zakken in zelfmedelijden. Ik ben een vrij gevoelig persoon en dit zorgt ervoor dat ik soms heerlijk in mijn eigen negativiteit kan zitten en dingen tien keer zo erg kan maken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Dit levert vrijwel nooit iets positiefs op, behalve dat het mijn problemen in mijn ogen nog veel groter maakt. Het is de kunst om te focussen op het positieve, je kracht uit goede bronnen te halen en de focus op de toekomst te leggen. De focus op wat mogelijk gaat komen en daarvoor te vechten.”
Hoe kun jíj gezien worden?
Wat kun je doen als jij in gesprek wilt gaan over jouw situatie? Bedenk ten eerste dat je niet alleen bent. Het kan enorm opluchten en kracht geven als jij de moed vindt om het te delen. Ook wordt openheid in vrijwel alle gevallen beantwoord met openheid. Meer hierover kun je lezen in de blog “Zichtbaar?”.
Waarom liet God dit alles toe?
Ze was een zorgzaam christelijk meisje dat alles probeerde goed te doen maar raakte de controle kwijt. Haar vertrouwen in God verdween. Waarom liet God het allemaal toe?
Waar is God in het verlies?
Wat als je een dierbare verliest? Het is als een enorme aardbeving, aldus Willem Vermeijden, oprichter van rouwgesprekken.nl. In die aardbeving komen ook de ideeën over God op losse schroeven te staan. Je kan God kwijtraken, of je komt hem juist tegen.