Als je na een zelfmoord achterblijft

Start | Ervaringsverhalen | Als je na een zelfmoord achterblijft

De vriend van Sanne Kooiman pleegde in 2015 geheel onverwacht zelfmoord. Sanne en Dennis (toen 20 jaar oud) hadden toen vier jaar een relatie. Sanne vertelt over haar ervaring als achterblijver.

Dit interview is onderdeel van de documentaire die Sanne heeft gemaakt. Bekijk daarvoor Stichting Scherp »

Nooit iets gezien of gemerkt

De zelfverkozen dood van Dennis was voor Sanne de aanleiding om het jongeren platform Stichting Scherp te starten, waarmee ze door middel van documentaires en campagnes maatschappelijke thema’s zoals depressie, zelfdoding en prestatiedruk onder jongeren onder de aandacht wil brengen. “Dennis was een sociale en spraakzame jongen, maar zijn depressie kon hij niet met anderen delen.”​

Het is zeker niet altijd te zien aan mensen dat ze depressief zijn. Sanne kreeg dat pas door toen ze zijn afscheidsbrief had gelezen. Ze hadden nooit iets gezien of gemerkt.

Ik sprong van de Golden Gate Bridge

Sinds 1937 zijn meer dan 2000 mensen overleden na een sprong van de Golden Gate Bridge. Een heel klein aantal van de mensen die sprongen, hebben het overleefd. Kevin is er een van. Hier is zijn verhaal.

Pieter Hoekstra - een mensenleven gaat niet verloren

Een mensenleven gaat niet verloren

Hoe kijk je naar het leven, naar een leven dat is weggevallen? Pieter Hoekstra gebruikt het beeld van een stoppelveld dat er troosteloos bijstaat. Wat je dan niet ziet is de oogst die eerder is binnengehaald. Een mensenleven dat is voltooid, gaat niet verloren!