Lijden een plek geven

Start | Deskundigen | Lijden een plek geven

Willem Vermeijden verloor in 2012 zijn dochter. Hij spreekt over de realiteit van het verlies en de realiteit van het herstel. Moet je maar weer gaan werken als je nog in rouw bent? Willem geeft je eerlijk advies in het omgaan met herstel en verlies.

Verlies en herstel

De realiteit van het verlies en het herstel lopen met elkaar op. Verlies heeft een belangrijke plek en zou je kunnen afwisselen met juist de dingen die je ook weer helpen met herstel.

Je hebt tijd nodig om het verlies een plek te geven. Bijvoorbeeld een graf bezoeken, herinneringen met anderen ophalen, of het verlies op een creatieve manier een plek geven. Maar voor het herstel heb je ook tijd nodig. Werk kan heel erg helpen, maar die herstel activiteiten moeten niet voorkomen dat je het verlies doormaakt. Rouw heeft tijd nodig.

Ervaringsverhaal

Zo ongelofelijk moe

Ze was zo ongelofelijk moe, en er was niets dat nog nut leek te hebben. Ergens ontstond de gedachte dat het misschien fijn zou zijn om er niet meer te zijn. Maar bij niemand kon ze haar verhaal echt kwijt.

Martin Steendam

Wil je echt dood?

Als je gedachten hebt over zelfmoord, wil je dan wel echt dood? Klinisch psycholoog Martin Steendam gaat op deze vraag in. Hij is projectleider suïcidepreventie van GGZ Friesland.