Als je na een zelfmoord achterblijft

Start | Ervaringsverhalen | Als je na een zelfmoord achterblijft

De vriend van Sanne Kooiman pleegde in 2015 geheel onverwacht zelfmoord. Sanne en Dennis (toen 20 jaar oud) hadden toen vier jaar een relatie. Sanne vertelt over haar ervaring als achterblijver.

Dit interview is onderdeel van de documentaire die Sanne heeft gemaakt. Bekijk daarvoor Stichting Scherp »

Nooit iets gezien of gemerkt

De zelfverkozen dood van Dennis was voor Sanne de aanleiding om het jongeren platform Stichting Scherp te starten, waarmee ze door middel van documentaires en campagnes maatschappelijke thema’s zoals depressie, zelfdoding en prestatiedruk onder jongeren onder de aandacht wil brengen. “Dennis was een sociale en spraakzame jongen, maar zijn depressie kon hij niet met anderen delen.”​

Het is zeker niet altijd te zien aan mensen dat ze depressief zijn. Sanne kreeg dat pas door toen ze zijn afscheidsbrief had gelezen. Ze hadden nooit iets gezien of gemerkt.

Ervaringsverhaal Mirjam

Ik mag depressief zijn

Als je depressief bent kan het moeilijk zijn om over je gevoelens te praten, omdat je niet weet hoe anderen hierop zullen reageren. Het komt vaak voor dat mensen een depressie als een geheim met zich meedragen.

Jan Mokkenstorm - Wat kun je doen?

Wat kan je doen?

Wat kan je doen als een vriend, collega of andere naaste worstelt met gedachten aan zelfmoord, of door depressie het leven niet ziet zitten. Jan Mokkenstorm (overleden in juli 2019), oprichter van 113.nl, gaat in op deze vraag.