Wat moet je doen als iemand in je omgeving zelfmoord overweegt? Je weet vaak niet goed wat je hiermee aanmoet. Klinisch Psycholoog Martin Steendam geeft in dit interview concreet advies. Hij is projectleider suïcidepreventie GGZ Friesland.
Niet direct in actie komen
Al iemand suïcidaal is, dan moet je niet direct gaan gerust stellen. Ga eerder naast de ander staan. Maar daar waar de ander is, dan voelt dat soms als een diepe put of een donkere tunnel. Je hebt het gevoel dat je iemand moet redden uit een gevaarlijke situatie, dus je kan direct in actie willen komen. Maar neem vooral de tijd om goed te luisteren, om de rust te vinden voor echte aandacht.
Doorvragen naar gedachten
Goed contact is van belang. Dat is niet alleen goed luisteren, maar ook eerlijk doorvragen naar de concrete gedachten die door het hoofd spelen van de ander. Je hoeft het niet op te lossen, maar probeer juist de gedachten die iemand aan de dood heeft, te horen.
Positieve gevoelens
Iemand die suïcidaal is, die vind het lastig om in contact te komen met positieve gevoelens. Het kan voor zo iemand ingewikkeld zijn om te beseffen dat hij voor zijn of haar partner belangrijk is, of voor het gezin. Iemand die gedachten heeft aan zelfmoord, kan erg het gevoel hebben dat de wereld beter af is als hij er niet meer is. Hierover proberen te blijven praten, kan helpen om uiteindelijk wel weer bij de positievere gevoelens te kunnen komen.
Niet gevaarlijk
Het is goed om te beseffen dat het niet gevaarlijk is om concreet over zelfmoord te praten en door te vragen. Het is wel gevaarlijk als er niet over wordt gesproken.
Schaamte voor de gedachten
Hij was druk, werkte hard, hoog sensitief. De nachtrust werd slechter en hij moest bij de dokter langs. De diagnose: manisch depressief.
Wil je echt dood?
Als je gedachten hebt over zelfmoord, wil je dan wel echt dood? Klinisch psycholoog Martin Steendam gaat op deze vraag in. Hij is projectleider suïcidepreventie van GGZ Friesland.